Teknik tekstil esaslı yenilikçi ısıtma çözümleri sunmak amacıyla 2016 yılında kurulan İltema, temel olarak geleneksel bir tekstil üretim yöntemi olan dokuma teknolojisi ile tekstil dokusunu kaybetmeyen ancak düşük voltajlarda ısınabilen tekstillerin üretilmesi vizyonuyla yol alıyor.
Malzeme, mühendislik, tekstil ve nanoteknoloji gibi farklı disiplinleri bir araya getirerek yeni nesil ısıtıcı kumaş teknolojisi üreten İltema, bir patent ve iki faydalı model alarak Türk Patent Enstitüsü’nden iki gümüş madalya ile ödüllendirildi. Katıldığı pek çok yarışma ve hızlandırma programlarından ise 15’in üzerinde ödül kazandı. Otomotiv sanayisinden savunma sanayisine, outdoor ürünlerden ev tekstiline, medikalden inşaat sektörüne pek çok farklı alanda ürün geliştiren, bu ürünlerin bir kısmını da ticarileştiren farklı bir Ar-Ge şirketi olduklarını aktaran İltema Kurucu Ortağı Ayhan Prepol; “Temel olarak düşük voltajlar ile çalışabilen, metalik direnç elemanı içermeyen, pil ve akü gibi taşınabilir güç kaynakları ile çalışabilen, elektrik çarpma riski taşımayan, ısı yayan kumaşların tasarımı, geliştirilmesi ve üretimine odaklandık” diyor.
Bu kumaşlar kurulan fabrika ortamında, otomatik dokuma tezgahlarında 60 bin m/ay kapasitede üretiliyor. Dokuma işleminin ardından aynı fabrikada kumaşlara yanmazlık vb. işlemler de uygulanarak son uygulamaya hazır hale getiriliyor. Isı yayan tekstiller esnek ve uyumlu yapıları sayesinde genellikle, giyilebilir ürünler, outdoor ürünler ve otomotiv sektörlerinde tercih ediliyor. Tamamen yerli kaynaklar kullanarak farklı sektörlerde çözüm ortağı olmayı hedeflediklerini aktaran Prepol, “İltema, geliştirdiği ilk ürünler sayesinde Big Bang Startup Challenge başta olmak üzere çok sayıda prestijli organizasyondan farklı ödüller kazandı. TET Elektrik Elektronik İhracatçı Birlikleri’nin düzenlediği proje yarışmasında 380 proje arasından ‘Çevre ve Enerji’ verimliliği kategorisinde ikincilik, FIT-İzmir Geleceğin Teknolojileri Fuarı’nda yenilikçi teknolojiler alanında 3’üncülük, 2019’da Türk Patent Enstitüsü tarafından aldığımız iki patent için iki ayrı gümüş madalya, yine 2019’da Ford Otosan’ın düzenlediği yarışmada 30 şirket arasından birincilik gibi önemli başarılarımız bulunuyor” yorumunda bulunuyor.